top of page
WhatsApp Image 2021-05-03 at 11.53.55.jp

About
Me

Ik ben Mareine van Lieshout, ik ben een maker die door persoonlijke ervaringen om te zetten naar werk het gesprek wil openen. Ik focus me graag op regie en productie maar ben afgestudeerd met een documentaire wat voor mij erg persoonlijk was. Door het maken van werk verwerk ik mijn eigen ervaringen en maak ik ze bespreekbaar met mensen om me heen. Zo ontstaat er een gesprek tussen mij en de kijker. Mijn werk is vaak een weerspiegeling van mijn gemoedstoestand en de verwerking van persoonlijke trauma’s. Waarom wil ik anderen aansporen om open en kwetsbaar te zijn?

 

Mijn interesse ligt bij de thematiek openheid en kwetsbaarheid. Ik vind dat je kwetsbaarheid nodig hebt om een goede band op te bouwen en dat dit vaak niet zo wordt gezien. Het tonen van kwetsbaarheid zorgt er naar mijn mening voor dat relaties alleen maar sterker worden. Dit kan bereikt worden door open en eerlijk gesprekken aan te gaan over bijvoorbeeld het verleden. Ook ben ik ervan overtuigd dat we generatie na generatie steeds meer open zijn naar elkaar en anderen. Het is aan ons, de jongere generatie, om het taboe rondom kwetsbaarheid te doorbreken en zo de wereld uit te helpen. Dit kunnen wij doen door kwetsbaarheid en openheid te normaliseren.

Zoals ik al eerder benoemde gebruik ik het maken van werk om persoonlijke trauma’s te verwerken. Dit doe ik door mijn eigen verleden mee te nemen in mijn werk. Zo maakte ik werk over mijn hypoglycemische coma in 2018 waardoor ik de ruimte kreeg om met mijn ouders deze gebeurtenis te bespreken en mijn ervaring te verwerken. Door deze installatie te maken heb ik niet alleen deze gebeurtenis kunnen verwerken maar heb ik mensen om me heen kunnen uitleggen wat er is gebeurd. Waarom heb ik het maken van werk nodig om mezelf beter te begrijpen? Dit is een vraag waar ik nog altijd mee loop.

 

In mijn makerschap staat het voeren van een gesprek centraal. Hier komt al mijn werk tot stand. Zowel mijn eerdere installatie werk als mijn documentaire die ik heb gemaakt in mijn laatste jaar aan de academie. Gesprekken voeren is een groot deel van mijn proces als maker maar is ook een groot onderdeel in mijn uiteindelijke werk. Als maker streef ik ernaar om niet alleen dingen voor te schotelen aan de kijker maar ervoor te zorgen dat mensen door mijn werk anders gaan kijken naar hun eigen leven. Zoals ik mezelf en mijn omgeving onder de loep leg in mijn werk zo wil ik ook anderen inspireren om dat in hun eigen leven te doen. Dit probeer ik te doen door de kijker mee te nemen in mijn verhaal en vragen te stellen zoals: “Hoe goed ken jij je ouders eigenlijk?”. Zo hoop ik ze aan het denken te zetten.

Foto gemaakt door Luuk van de Ven

bottom of page